top of page
Zoeken

Gaming & Coding

  • Foto van schrijver: Fleur le Noble
    Fleur le Noble
  • 8 mrt 2018
  • 4 minuten om te lezen

De laatste specialisatie dag alweer. Jammer, het einde van deze leuke opleiding komt in zicht.

We moesten bij binnenkomst de app van class-dojo installeren. De hele dag door konden we punten verdienen.

We bespraken de artikelen die we van te voren moesten lezen. En Raymond had nog een 3 de artikel uit het NRC van vandaag over 5 hype woorden uit het onderwijs. Op 1 staat "21ste century skills". Is dat een hype? of is dat echt nodig in het onderwijs. interessant gesprek!

Wies nam ons mee in de wereld van gaming. We beginnen met de definitie van gaming, daar zijn verschillende versies van, met heel veel omslachtige woorden erin. Nadeel is dat je het eigenlijkl niet goed begrijpt en er dan gelijk al geen zin in meer in hebt.

Serious Games is een game die speciaal voor het onderwijs gemaakt is. Gamification is spelelementen in je onderwijs omgeving terug laten komen.

We bekijken een filmpje over de 'speed-lotery'. Mensen die zich wel aan de snelheid houden doen automatisch mee aan een loterij. De prijzen worden uitgekeerd van de boetes. Beloningen en een spelletje werken positief, maar altijd tijdelijk.

Sam van Geffen, gastspreker van de tweedaagse omschrijft de definitie van games als volgt: " Een didactische tool om leerlingen te motiveren en te leren in de klas. 3 redenen: motivatie, leertijd en leerprestaties".

We gingen in 2 tallen 2 spelltjes spelen: 'diploma veilig internet' en 'gesundheit'. De eerste is echt saai. Veel te veel lezen, geen spel element en ,maar doelloos doorklikken. De tweede is wel leuk, maar tijdelijk. Je leert er niets van. Twee totaal verschillende spellen.

Waar voldoet een goed spel dan aan?

Met elkaar brainstormde we het onderstaande lijstje bij elkaar:

  • eigen weg

  • niet te veel tekst

  • verrassing

  • levels

  • beloning

  • voortgang

  • beetje frustratie, lukt niet in 1x, maar 2 e keer moet het wel lukken

  • tjidsdruk

Motivatie van Ryan en Deci: competentie, autonomie en relatie. Deze gelden natuurlijk ook voor het maken van een game. Als je aan alle 3 de elementen voldoet, verhoog je de intrinsieke motivatie. Als we dat vertalen naar de games dan gaat het over 3 begrippen:

  • begrip, je gaat iets leren

  • probleem oplossend vermogen

  • personaliseren, je eigen maken

Als het goed is zit dit in iedere game. Maar niet in dezelfde verhouden. (theorie nalezen op google class room)

We kregen de opdracht om zelf een game maken. Dat moesten we in 4 stappen doen

  1. een leerdoel uitkiezen

  2. een spelconcept uitwerken (winnen, spelregels en feedback)

  3. gewenst doelgedrag formuleren (hoe te stimuleren, deelpunten)

  4. Motivatie stimuleren (extrinsieke =punten, intrinsiek: keuze)

  • Ilse en ik verzonnen een spel om de breuken te leren benoemen. We maakten een mix van 'Party en Co 'en 'triviant.'

  • Florentine en Ismael pimpte een 'mens erger je niet' spel. Ze voegde er 4 soorten vragen elementen bij ze gebruikte een natuur les, maar dit kan met verschillende lesdoelen

  • Frederique en Saskia wilde de kinderen werkwoorden leren. Ze gebruikte het spel 'vlotte geesten' en daarna moeten de kinderen 4 dezelfde kaartjes bij elkaar zien te krijgen. 1 kwartet is de winner. Bij een fout antwoord, mag het andere team een kaartje van je pikken.

  • Gülsen en Anja doen ganzenboorden in het thema ademhaling. De opdrachten zijn moeilijk of makkelijk en daar zijn verschillende punten voor te behalen. Het bord is een afbeelding van longen.

  • Selina en Johan verzonnen een spel rondom 3 element: samenwerken, een verhaaltje verzinnen en een leerdoel (bv geschiedenis). ER wordt gespeeld met verschillende personages die elk hun eigen macht. Er wordt gebruik gemaakt van 'story cube' en kenniskaarten. Punten worden verdiend met 'set' kaarten. De winnaar is diegene die als eerst bij de finish is of als eerste een set heeft.

Raymond deelde post-it briefjes uit, waarop we 2 spellen moeten uitkiezen die je in je onderwijs praktijk zou willen gebruiken. Die groepjes kregen punten in Class-dojo. Ondertussen vertelde Wies over de specialisatieopdracht voor 'Gaming'. Super leuk, maar ik heb al 2 opdrachten gekozen.

Tot slot liet iedereen zijn huiswerkopdracht zien (Ik mijn kwartet, zie vorig blog, deze werd erg positief ontvangen)

Na de lunch bekeken we nog elkaars bonus opdracht van Minecraft. 3 van de 10 studenten hebben de opdracht gemaakt (of gestolen).

Eigenlijk heeft niemand het echt helemaal zelf gemaakt. De kinderen van Saskia hebben de hele school gemaakt als een filmpje. Wellicht een leuke opdracht met de groepen 7 en 8 met onze OPP'er.

Coding

Raymond begon de middag. Hij legde uit aan de hand van het 21 eeuwse vaardigheden model. Daarin zoemt hij in op de computer vaardigheden. Eèn deel daarvan is Computational thinking: denken als een computer, dus programmeren. (definitie van SLO: het procesmatig (her)formuleren van problemen op een zodanige manier dat het mogelijk wordt om met computertechnologie het probleem op te lossen. ) Hij liet hier een aantal simpele voorbeelden van zien. Hij legde uit hoe algoritmes werken. Zowel bij Youtube als bij Snappet. We hoeven niet allemaal programmeur te worden, maar het is wel fijn als we de wereld om ons heen snappen. We gaan de sandwich robot doen van codekinderen.nl. erg leuk om met je klas te doen. (heb ik vorig jaar al een keertje gedaan)

Door programmeren snap je meer........van de wereld om je heen.

opdracht:

we worden in 2 groepen verdeeld. De ene groep gaan 3 Beebots programmeren, zij moeten gaan met elkaar dansen om een plant heen op muziek.

De tweede groep, waar ik in zat, moest met schilderstape een raster van 5x5 op de grond plakken en met de kaarten van Codewise (hoort bij Prowise) de paashaas programmeren naar het ei. Een super leuke activiteit voor de onderbouw. Ik ga de kaarten morgen bestellen. Mooie opstap naar leren programmeren!

Gast spreker:

Hierna nam een gastsprker het over, Henk ten Hove. Hij schreef een afstudeer project met de titel: 'Wat is de invloed van leren programmeren met Scratch op computer denken" (kijk op www.onderwijs 2032.nl voor meer informatie)

Leren programmeren is leren denken in stappen.Het kan inzicht geven in hoe iemand problemen aanpakt. Juist dat is het waardevolle.

2 mogelijkheden: vechten of vluchten. Dit heb jij bij veel onderdelen van je werk (en eigenlijk je leven) nodig. waardevol dus om dit goed te leren.

Opdracht:

schrijf een scrip voor een doolhof in Scratch

We kregen een korte uitleg over Shratch: sprite (het poppetje), achtergrond en script. Hierna kregen we 45 minuten de tijd om zelf aan de slag te gaan. Ongelooflijk hoe snel de tijd dan voorbij vliegt!

Hierna bekeken elkaars werk en leerden we weer veel van elkaar.

Aan het einde van de dag werd de winnaar van Class-dojo bekend gemaakt, zie hieronder het resultaat


 
 
 

Comments


RECENT POSTS:
SEARCH BY TAGS:

© 2023 by NOMAD ON THE ROAD. Proudly created with Wix.com

  • b-facebook
  • Instagram Black Round
bottom of page