OMM
mijn reis in de digitale wereld......
Plan van aanpak
Mijn onderzoeksvraag luidt:
Hoe kunnen wij op onze school vormgeven aan de digitale geletterdheid ?
De deelvragen die ik wiil oplossen zijn:
-
Hoe maak ik een leerlijnen voor groep 1 t/m 8 ?
-
Hoe kom ik aan doelen per 2 leerjaren ?
-
Hoe koppel ik praktische lessen en materialen per thema aan deze doelen ?
Mijn plan is om een leerlijn digitale geletterdheid te beschrijven, met daaraan gekoppeld les-ideeën. Tijdens mijn onderzoek zal ik de doelen die Kennisnet samen met het SLO heeft geschreven, er 3 uitkiezen en herformuleren, waar wij als school het komende jaar mee aan de slag gaan. De doelen die behaald moeten worden, schrijf ik vanuit ik-doelen. Deze doelen worden 3 keer per jaar met de kinderen, in een 1 op 1 kind gesprek, besproken. Hieruit ontstaat een plan, waar de komende periode aan gewerkt kan worden. De activiteiten die gedaan worden om deze doelen te behalen zijn gekoppeld aan het thematisch werken. Dit gaat volgens het TPack model: Technologie, didactiek en vakinhoud. De leerkracht kiest een doel uit de leerlijn uit (de vakinhoud) en bepaald op welke manier hij/zij dit doel wil gaan behalen en met wie: met de groep of met een deel van de groep (didaktiek). Tot slot wordt bekeken welke technologie hiervoor ingezet kan worden.
Het kan ook zijn dat de leerkracht er voor kiest om onze OOP'er met een groepje kinderen aan het werk te zetten. Maar de leerkracht blijft verantwoordelijk voor het TPack model.
Ik schrijf de leerlijn voor de hele school, opgesplitst in de units ( 2 leerjaren bij elkaar). Alle leerkrachten van onze school gaan hier vanaf schooljaar 2018-2019 mee werken. Ik ben komend schooljaar 1 dag in de week uitgeroosterd om mijn collega's te kunnen helpen, ondersteunen en coachen om met de leerlijn te gaan werken.
Onderdeel van de leerlijn is LEGO Education Hiermee worden o.a. de doelen van 'Computer denken' behaald. Zie het filmpje hieronde hoe de leerlijn van LEGO Educatie is opgebouwd.
Op woensdag 20 juni hebben wij een studiedag op school. Tijdens deze dag ga ik de leerlijnen presenteren. Ik leg uit hoe ze tot stand zijn gekomen, wat de doelen zijn die per 2 leerjaren moeten worden bereikt. Verder vertel ik hoe we aan de slag gaan met de ik-doelen en de kind gesprekken. Ik heb dit al met 2 kinderen uitgeprobeerd en dit laat ik als voorbeeld zien. (zie de "show my work" pagina.
Mijn collega's krijgen een map, waarin de leerlijnen zitten, samen met de ik-doelen formulieren. Tevens zitten in deze map de voorbereidingsformulieren voor het thematisch werken. Op deze formulieren kunnen de leerkrachten per thema aangeven aan welke doelen er in dit thema zijn gewerkt.
Ik verwacht dat mijn collega's op 20 juni enthousiast zijn, maar dat het volgend schooljaar in de praktijk nog lastig gaat worden. Daarom ben ik ook zo blij dat ik tijd krijg om ze in de praktijk te helpen. Ik zal samen met de leerkrachten en onze OOP'er de les ideeën per thema voorbereiden en uitwerken.
