top of page
Inleiding

​De school

Ik geef sinds 1 februari 2017 les op een hele leuke Dalton school in Hendrik-Ido-Ambacht. Toen ik er begon was de naam van de school "De Dukdalf". Sinds januari 2018 is de naam gewijzigd naar SOL Vila Ambacht. SOL staat voor Speel-Ontwikkel-Leerplein. Wij zijn samengegaan met de kinderopvang en hierdoor is het een kindcentrum van 0 tot 13 jaar, waar de kinderen dus kunnen spelen, ontwikkelen en leren. In Hendrik-Ido-Ambacht zijn nog 3 SOL's en samen vallen we onder 1 bestuur: stichting SOPHIA.

 

Onze school staat in een rustige woonwijk en heeft een zeer gemêleerde populatie. De stichting beschikt over een taalklas en daarom hebben wij ook kinderen in de klas, die pas kort in Nederland wonen. Door de Dalton principes iedere dag te benadrukken (verantwoordelijkheid, effectiviteit, samenwerking, zelfstandigheid en reflectie) en gebruik te maken van de methode "De Vreedzame School" kunnen kinderen bij ons op school goed omgaan met de verschillen tussen mensen. Het motto van de school: "Ieder kind is uniek".  Op onze school zitten 220 leerlingen verdeeld over 2 gebouwen. Groep 1/2 zit op 2 minuten wandelen van groep 3 t/m 8. Klik hieronder, om door te gaan naar de website van de school. 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

De visie

Het begint bij de visie: Ieder kind is uniek en heeft zijn eigen onderwijsbehoeften. Wanneer een kind vanuit die eigen onderwijsbehoeften werkt en zelf zicht heeft op zijn eigen doelen, zal hij eigenaar worden van zijn eigen leerproces. Immers, iedereen die eigenaar is van zijn eigen leerproces kan het beste uit zichzelf halen! Natuurlijk gaat dit niet vanzelf. Kinderen worden op Sol Villa Ambacht zo begeleid dat zij zicht krijgen op de doelen die zij willen en kunnen halen. Zo creëren we optimale ontwikkelkansen. (afkomstig uit de schoolgids 2017-2018) Voor specifiek ICT is nog niet veel terug te vinden in de schoolgids. Wel staat er een stuk over thematisch werken en hierin worden de 21 eeuwse vaardigheden genoemd:  Het vak wereldoriëntatie (natuur, geschiedenis, aardrijkskunde) en de creatieve vakken (tekenen, handvaardigheid, muziek en drama) bieden we op Sol Villa Ambacht thematisch aan. Op deze manier werken we met de kinderen in een contextrijke leeromgeving die voor hen betekenisvol is. Hierdoor zullen de kinderen ook eigenaar worden van deze leerstof. Eigenaarschap komt de motivatie van de leerlingen en de effectiviteit van het onderwijs ten goede. Middels STEAM en de methode voor thematisch werken (BLINK), verwerken we de 21-eeuwse vaardigheden en creatieve vaardigheden in een contextrijke omgeving. 

 

Zoals te zien is in mijn presentatie ( klik op knop: specialisatie opdracht) komen de 21e-eeuwse vaardigheden bij ons op school regelmatig aan bod vanuit de Dalton principes, d.m.v onze methode voor sociale en emotionele ontwikkeling DVS en door onze Creatieve en Culturele leerlijn. Het onderdeel waar echter nog meer aandacht aan besteed moet worden is de digitale geletterdheid. We hebben 3D printers in school, we hebben de LEGO leerlijn, de kinderen werken op een Chromebook en we hebben o.a. de Bee-bot en en Blue-bot in huis,  maar het ontbreekt aan de kennis bij de leerkrachten,  een doorgaande lijn en een plan voor de komende tijd.

 

Wij werken vanaf heden met SOLve|IT , dit gaat uit van de principes van STEAM en de 21e-eeuwse vaardigheden. Tijdens SOLve|IT gaan kinderen aan de slag met uitdagende en gevarieerde werkvormen, die hen optimaal voorbereiden op de 21e eeuw. Te denken valt aan 3D printen, 3D scannen, robotica, programmeren, audiovisuele media, Lego Education (Duplo, Mechanics, WE DO2 en Mindstorms). Speerpunten bij alle SOLve|IT activiteiten zijn het ontdekkend spelen, ontwikkelen en leren en samen tot oplossingen komen: vandaar dat de Engelse term ‘solve it’ (los het op) terugkomt in de naam. Tijdens SOLve|IT verrijken de kinderen zich niet alleen met nieuwe kennis en vaardigheden, maar worden zij vooral geïnspireerd om, in een contextrijke omgeving, nieuwe mogelijkheden te ontdekken en om daarmee om te durven leren gaan!

Onderzoeksvraag

De reden dat ik dit onderzoek wil uitvoeren is dat er veel onzekerheid is bij de leerkrachten, ze zijn enthousiast, maar weten niet goed welke kant we met elkaar op gaan. Er moet van bovenaf gestuurd worden en dat ga ik met dit project doen.  Ik wil gaan onderzoeken hoe het met de voorkennis van mijn collega's is, om ze daarna op het goede niveau te kunnen begeleiden. Daarna wil ik graag duidelijkheid krijgen over welke materialen we voor welke leeftijd het meest efficiënt kunnen inzetten. Tot slot wil ik dit ook voor de leerlingen inzichtelijk maken d.m.v. ik-doelen die ze in een gesprek met de leerkracht kunnen aftekenen. Op die manier weten alle betrokkenen (leerkracht, leerling, OOP'er en ik als coach) aan welke doelen we in een periode gaan werken.  Per thema koppelen we 1 of 2 doelen die behandeld moeten worden, aan een activiteit passend in het thema van WO.

Mijn onderzoeksvraag luidt:

Hoe kunnen wij op onze school vormgeven aan de digitale geletterdheid? Daarbij wil ik een leerlijnen voor groep 1 t/m 8 ontwikkelen,  met concrete doelen per 2 leerjaren.  Maar ook gekoppeld aan praktische lessen en materialen die per thema ingezet kunnen worden. 

4 in Balans

Wanneer je kijkt naar het 4 in balans model, dan zijn we tot nu toe in de verkeerde volgorde aan het werk gegaan.

We zijn namelijk steeds begonnen met digitaal leermateriaal, zonder dat daar een visie achter zit en zonder

de collega's op te leiden. Met mijn afstudeer project begin ik bij de visie, hierna werk ik eerst aan mijn eigen

deskundigheid. Deze informatie deel ik op de studiedag met mijn collega's  om dan ook hun deskundigheid

te vergroten. Daarna koppel ik de digitale lesmaterialen daar aan. Met onze ICT'er en OOP'er samen

controleer ik of de infrastructuur op orde is om al deze plannen uit te voeren. Ook volgend schooljaar ben

ik beschikbaar om mijn collega's te helpen met hun deskundigheid te bevorderen. 

Mijn plan

Ik wil beginnen met de leerlijnen van de digitale geletterdheid van het SLO bekijken. Die wil ik koppelen aan onze school en herschrijven zodat ze voor ons geschikt zijn. Vervolgens wil ik per gebied 3 doelen uitkiezen en die tot ik-doelen formuleren. Deze wil ik graag gaan uittesten met leerkrachten en ook met kinderen, zodat er een makkelijke en werkbaar document ontstaat. 

 

Daarna wil ik deze doelen naast onze thema planning leggen en kijken welke doelen we in een thema kunnen behandelen.

 

Tot slot wil ik praktische voorbeelden van lessen, materialen en activiteiten koppelen aan deze doelen.

© 2023 by NOMAD ON THE ROAD. Proudly created with Wix.com

  • b-facebook
  • Instagram Black Round
bottom of page