OMM
mijn reis in de digitale wereld......
Beeld & Geluid
Opdracht
Als je kiest voor deze specialisatie, bepaal je al eerste een educatief onderwerp dat zich leent voor een instructievideo. Op basis van een uitgeschreven script maak je een storyboard met sleutelbeelden, waardoor inzichtelijk wordt wat en hoe je gaat filmen. Nadat je alle scènes hebt opgenomen, monteer je de beelden op basis van het storyboard. Je kunt het script inspreken als voice-over en hierbij muziek of geluidseffecten toevoegen. De video plaats je met een pakkende titel ter introductie online en pas je vervolgens toe in je eigen onderwijspraktijk.
Beoordeling criteria:
1. Cursist kan een geschikt onderwerp selecteren voor video-instructie (10 pt)
2. Cursist kan een storyboard met tekst en sleutelbeelden opzetten (10 pt)
3. Cursist kan beelden opnemen volgens bepaalde soorten kadrering (10 pt)
4. Cursist kan een doel stellen met een logische begin- en eindscène (10 pt)
5. Cursist kan de 5-shots-methode toepassen in de instructievideo (10 pt)
6. Cursist kan een kikker- en vogelperspectief functioneel toepassen (10 pt)
7. Cursist kan de opnamen ‘schoonsnijden’ tot de kern van de inhoud (10 pt)
8. Cursist kan met muziek, geluid of voice-over de beelden versterken (10 pt)
9. Cursist kan titels of teksten toevoegen om inhoud te ondersteunen (10 pt)
10. Cursist kan de instructievideo structureel inzetten in het onderwijs (10 pt)
Mijn uitwerking
1) Onderwerp:
Ik wil graag een instructie video maken voor het gebruik van de 3d printer die wij op school hebben. Wij hebben 3 ultimaker 2+ staan in onze school. We hebben 1 instructie middag gehad en er ligt een papieren handleiding. Toch blijkt dat de printers te weinig worden gebruikt. Het gebruik van de printer bestaat uit 3 handelingen (ontwerpen, opslaan op een SD kaart en printen) en het op elkaar volgen van deze handelingen is lastig. Daarom wil ik dat graag in een duidelijke instructievideo in beeld brengen.
2) Storyboard:
Ik ontwerp mijn storyboard in Comic Life zoals wij dat geleerd hebben tijdens de specialisatie dag van 10 januari. Aangezien onze computers in een beveiligde omgeving zitten op school, kan ik het programma niet zo maar downloaden, dit heeft de ICT-er voor mij gedaan, op 1 pc op school. Klik hier mijn storyboard.
3) Opnemen:
Ik neem mijn beelden op school op, aangezien daar de printer staat. Ik wil alles zo echt mogelijk voordoen in de video, zodat mijn collega's en de kinderen het beste beeld krijgen hoe zij dit kunnen gaan gebruiken. Ik kan natuurlijk lastig mezelf filmen, dus mijn man is zo lief om te komen helpen. We filmen met een Ipad van school. Hij knutselde van de auto-tablet-steunen van onze kinderen en zijn eigen foto statief een statief voor de Ipad, zodat we met een staddy beeld kunnen filmen. Ik leg aan mijn man uit hoe ik de kadrering in mijn storyboard heb bedacht, zodat hij het op die manier kan filmen.
4) Begin en eindscene:
Ik begin mijn video met een introductie op het printen, daarbij heb ik al een geprint voorwerp in mijn handen, zodat de kijker kan zien waar ik naar toe werk. Dit is ook het shot waar ik weer mee eindig. Overerigens heb ik de video niet in de chronologische volgorde opgenomen, omdat dit praktischer was met filmen.
5) 5 shot methode
Ik heb er voor gekozen om de 5 shot methode niet achter elkaar toe te passen, omdat het dan niet functioneel zou zijn in mijn video. Wel heb ik in de scenes de verschillende posities gebruik. In shot 2 en 3 een medium shot, in shot 6 een close-up en in shot 4 en 8 een over the shoulder shot.
6) kikker en vogelshot:
In mijn instructievideo waren een kikker of een vogelshot niet functioneel, dus die heb ik niet gebruikt.
7: schoon snijden
Op een laptop van school, heeft de ICT-er voor mij 'Pinnecle' geïnstalleerd. Hiermee hadden we tijdens op opleiding gewekt en ik vond dat een fijn programma. Helaas begaf de geluidskaart van de laptop het en werd het monteren nog even uitgesteld, zonder geluid kan je nooit netjes snijden. Uiteindelijk is het programma op een andere computer geïnstalleerd en kon ik gaan bewerken. Om de video zo rustig mogelijk te houden heb ik voor een hele basis overgang gekozen.
8: voice over:
Ik heb heel bewust in shot 5 en 7 gebruik gemaakt van een screencast. Hierbij heb ik de handelingen die men op de computer moet doen, opgenomen. Met een voice-over heb ik de beelden ingesproken, zodat het voor de kijker extra duidelijk wordt, welke stappen zij moeten nemen.
9: titel
Ik ben mijn video begonnen met een foto van onze 3D printer en een introductie tekst. Dan ziet de kijker in 2 seconden wat de bedoeling is van mijn instructie video.
10: inzetten in de praktijk
Wij maken op school gebruik van Prowise. Hierin delen wij op school-niveau lessen met elkaar. Mijn instructievideo heb ik daarin opgeslagen en mijn collega's gewezen op het bestaan hiervan. Ook onze OOP-er maakt hier gebruik van. Hij werkt met groepjes kinderen aan de 21 eeuwse vaardigheden.