OMM
mijn reis in de digitale wereld......
Conclusie
Mijn onderzoeksvraag luidt:
Hoe kunnen wij op onze school vormgeven aan de digitale geletterdheid?
Het antwoord op deze vraag heb ik deels gevonden en deels zelf ontwikkeld. Door de doelen van het SLO te filteren en zo te verwoorden dat ze voor onze school praktisch inzetbaar zijn. Ik heb rekening gehouden met de Dalton principes en met de mogelijkheden binnen onze school. Ik heb aangesloten op onze huidige rapportage vorm.
De deelvragen die ik wiil oplossen zijn:
-
Hoe maak ik een leerlijnen voor groep 1 t/m 8 ?
-
Ik ben begonnen met de einddoelen. Welke vaardigheden willen wij dat onze kinderen beheersen, wanneer zij de basisschool verlaten. Vanuit doe doelen ben ik 'top-down' gaan werken.
-
Hoe kom ik aan doelen per 2 leerjaren?
-
Dit was niet zo moeilijk, omdat de doelen van het SLO al in 2 leerjaren zijn geschreven. Ik heb er voor gekozen om 3 doelen per domein te kiezen, zodat het te overzien blijft. Tijdens de 3 rapport momenten in het jaar (6 dus per 2 leerjaren) worden deze doelen met de kinderen besproken en hebben ze dus 2 jaar de tijd om deze doelen zich eigen te maken.
-
Hoe koppel ik praktische lessen en materialen per thema aan deze doelen?
-
Hier lag de grootste uitdaging. Er bestaan zoveel materialen, maar die worden allemaal in losse projecten aangeboden. Digitale geletterdheid is geen apart vak, het moet geïntegreerd zitten in de bestaande lessen. Daarom heb ik de activiteiten echt toegespitst op het materiaal en de WO methode die wij op school gebruiken. Hiervoor heb ik tevens zelf Skiles kaarten ontwikkeld, die toegespitst zijn op de digitale wereld bij ons op school
Doordat de presentie,- en inleverdatum van de opleiding vóór de studiedag zijn, kan ik nog geen resultaten delen.
Maar ik heb met mijn directeur afgesproken dat we dit gaan inzetten in het schooljaar 2018-2019. Het feit dat ik er 6 uur per week voor ben uitgeroosterd om mijn collega' s te ondersteunen, geeft mij de mogelijkheid om dit project tot een succes te maken.
Tijdens die uren, ga ik de klassen in. Ik bekijk de thema voorbereidingen en de lessen en activiteiten die gegeven worden. Na schooltijd help mijn collega's om doelen uit te kiezen en deze te koppelen aan de activiteiten passend binnen het thema.
In november, tijdens de eerste rapport ronde, help ik de collega's om de kind gesprekken rondom de ik-doelen voor te bereiden.
Hierna zal ik, daar waar het kan, steeds meer op de achtergrond verdwijnen en de leerkracht een steeds grotere rol geven.
Aan het enthousiasme van de kinderen zal het zeker niet liggen.
Hiernaast een vlog van 2 leerlingen uit groep 7.
Estelle en Tessa vertellen wat wij nu op school aan het doen zijn
rondom digitale geletterdheid en wat er volgend jaar aan zit te komen.