Specialisatie dag "Schoolborden en mobile device"
- Fleur le Noble
- 1 feb 2018
- 4 minuten om te lezen
Na een aantal keren Leiden, nu weer eens in Den Haag
Thema van deze dag: digitale borden: hoe breng je het binnen het team. Hoe kan je je collega's zover krijgen om ze intensief te gebruiken.
Om je team erbij te betrekken, kom je ook bij motivatie. Daarom kregen we het dat stuk van Ryan en Deci.
De specialisatie opdracht die bij deze specialisatie hoort: twee lessen voorbereiden: eerste regie bij leraar en de tweede les bij de leerling.
Inleveren bij Koos. Meer informatie staat in onze Google Classroom
We begonnen in Prowise met een knoppencursus:
ontdek en leer, hier staan allemaal filmpjes waarin alles wordt uitgelegd. Er zijn geen handleidingen meer.
Raymond legde even kort de knoppen uit (eerder volgde ik al bij hem de train de trainer cursus, dus voor mij niets nieuws)
We kregen de opdracht om Sponsbob na te maken. Deze opdracht heb ik al eerder gedaan.
Als je afbeeldingen zoekt op JPG krijg je altijd vierkanten afbeeldingen, dus vaak met een achtergrond. Als je zoekt op PNG dan heb je afbeeldingen zonder achtergrond.
Stukje theorie:
gedragsverandering onderzoek van Beauchamp
substitutie fase:vervangen van oude materialen
lerende gebruiker: knoppen cursus, hoe werkt het
beginnende gebruiker: ik gebruik het in mijn lessen
gevorderde gebruiker: ik gebruik het steeds meer en intensiever
samenwerkende gebruiker: Delen binnen het team
Van instrumenteel naar intentioneel. Veel trainingen zijn gericht op knoppen cursus. Puur instrumenteel, hoe werkt het. Voor ons de taak om er intentioneel van te maken. Zo kan je het inzetten in je les.
Het diagram van Lynn Voogd laat zien hoe je deze ontwikkeling kan stimuleren.
Een gedragsverandering gaan niet vanzelf, een aantal theorieën:
Daniel Pink: Drive : Reward en Punish; werkt bij eenvoudige taken, niet bij complexen taken, dit gaat over excentrieke motivatie.
Autonomie, meesterschap en doel dan zijn mensen beter te motiveren en dan kom je ook bij intrinsieke motivatie
Simon Sinel : Golden Circle: waarom, hoe, wat. begin altijd bij waarom, dit stimuleert de motivatie. niet als laatste (of soms overslaan)
Ryan & Deci: SDT: autonomie (gevoel hebt dat je iets te bepalen hebt.) competentie (gevoel dat het kan); zorg dat je op het goede niveau zit, te makkelijk dan ga je je vervelen, te moeilijk dan ben je bang dat je het niet kan) en verbondenheid (relatie)
Ruben Puentadura: SAMR model: het bestaat uit 4 stappen (zie vorige blog)
Intentioneel gebruik van Prowise
Raymond liet zien hoe je met de bouwstenen zien hoe je een afbeelding goed en fout kan laten worden. Hierna liet hij zien hoe je afbeeldingen in het bos laat zien: dieren die niet in het bos horen zet je op de achtergrond en de goede zet je op de voorgrond. Je kan ook kinderen zelf lessen laten voorbereiden. Verder bekijken we de pro-connect mogelijkheden, via de deel scherm functie en de gereedschappen. Dit gebruik ik zelf al in mijn onderwijs praktijk.
Opdracht:
We moesten in 3 tallen een les voorbereiden. Ik ben samen met Sjef aan de slag gegaan met de lente kriebels. We maakten in Prowise 2 pagina's. Op de eerste taken vader en moeder, op de tweede hobby's jongen en meisjes. bij de tweede blz. maken we gebruik van de functie 'deel scherm'. Hiermee kunnen kinderen eerst zelf nadenken over hun eigen antwoord en daarna kan het via het schoolbord besproken worden.
Na de lunch gingen we aan de slag met mobile devices. Raymond liet zien hoe snel de technologie de afgelopen 15 jaar is gegaan. Na iedere nieuwe uitvinding volgt er ook altijd weer een teug slag. BV de e-reader, steeds meer mensen vinden een echt boek toch weer fijner, je kan terug bladeren en aantekeningen erbij schrijven. De ontwikkeling van de apps gaat in Azië veel sneller. Daar kunnen ze alles met 1 app: WeChat.
We bespreken de mogelijkheden va Snappet en Gynzy en wisselen de ervaringen daar omtrent met elkaar uit.

Afbeelding kennisnet trendrapport 2016. De fases van ontwikkeling waar je door heen moet. Maak bij het invoeren van mobiele devises gebruik van het 4 in balans model (zie eerdere blog) Begin bij de visie, dan deskundigheid, hierna digitale leermiddelen en tot slot de ICT -infrastructuur. In deze volgorde is het onderwijs gedreven. Vaak gaat het anders om en dan is het dus techniek gedreven. Let op bij je master project dat het het onderwijs gedreven aanpakt en denk aan het TPAK model. Tip: kijk een op Eduapp. daar staat een breed scala aan apps met les beschrijvingen.
Opdracht: maak een lijstje van 10 apps en websites die je regelmatig gebruikt:
Symbaloo met daarin:
snappet
nieuwsbegrip.nl
tinkercad
prowise
gynzy
parnassys
blink studio
office 365 (mail, agenda en sharepoint)
net vision
We deelden deze lijstjes via Google Classroom en bespraken de nuttige apps en sites met elkaar. Leke tip van Sjef: Tiny tab, hiermee kan je zelf een spelletje maken of de kinderen een spel laten maken en van elkaar laten spelen. Spelling en grammatica (gratis app)
Opdracht:
We kregen een briefje met daarop een situatie van een fictieve basis school. De directeur wilde geld besteden aan de 21 eeuwse vaardigheden en een voorloper op dat gebied worden. Hij stelde 25.000 beschrikbaar. Wij moesten in hoofdlijnen beschrijven wat er in jullie voorstel zou komen te staan. Hierbij moesten we gebruik maken van de theorieën die vanochtend zijn behandeld. Denk bijvoorbeeld aan SAMR en 'vier in balans.' Ik werkte samen met Florentine en en we maakte een presentatie in Prowise.
We bespraken de presentaties. Als tip kregen wij dat we in het opleidingstraject rekening moesten houden met het artikel van Lynn Voogd. Wat wij goed hadden gedaan, was dat we maar 2 leerkrachten per app zouden opleiden en die leert het aan de andere leerkrachten. Tip: Als je met Ipads werkt, kan je gebruik maken van Zulu desk. hiermee kan je je de apps beheren. Voor Chromebooks kan dat in Cloudwise.
Raymond liet een paar middelen zien om aan geld te komen, bv om mensen uit roosteren:
Leraren ontwikkel fonds: heb je een goed plan, dien het in! (LOF) Vooral voor uit roosteren en studie en maar een deel aan materieel
3So voor scholen van Lucas onderwijs
Afsluiter:
Tot slot besprak Raymond nog wat leuke tips en gadgets, :
beelden die Raymond zelf maakte met een Drone. (Tello= een goedkope Drone)
Qloon, gave app voor je 3D printer.
Amazon echo , Artificial Intelligence, (net zoiets als google home) kost maar 50 euro
Tip: Vocal Recall: gratis app om QR codes aan te maken. Je kan er geluid aan koppelen. Zo kan je de sticker in een prentenboek plakken en dan de ingesproken versie aan koppelen. Of een verbale beloning in een schrift plakken.
Comments