top of page
Zoeken

"Presenteren en publiceren"

  • Foto van schrijver: Fleur le Noble
    Fleur le Noble
  • 9 feb 2018
  • 4 minuten om te lezen

Deze dag stond in teken van presenteren en publiceren. We hadden les van Jeroen en Guido in Leiden. De dag bestond uit 3 onderdelen onderverdeeld in 5 werkvormen

  • Voorbereiding

  • Uitwerking

  • Belevenis

En tot slot de uitleg van de specialisatie-opdracht.

We startten, zoals gebruikelijk, met een Prowise-quiz over het leerpad. Hierdoor konden de docenten snel en krachtig toetsen of wij de stof hadden begrepen. Ik had 80% goed. Vraag 6 had maar 1 mede-student goed en daar kregen we betere uitleg over. De vraag was: wat is een overtuigend middel om een abstract concept over te brengen? Ik koos metafoor, maar had analogie moeten zijn. Mwetafoor is meer: uitvergroten. Twee dingen die met elkaar te maken hebben. Analogie gebruik je om iets abstracts in kaart te brengen. De tweede vraag die ik niet goed had, was de vraag wat het beste middel is om cijfers in kaart te brengen. Ik koos diagram, maar cijfers kan je beter in een beeld weergeven.

De 2e werkvorm die hoorde bij het onderdeel "voorbereiding" werd gegeven in een tweetal-opdracht. We moesten een presentatie voorbereiden aan de hand van de 5 stappen;

  1. Kies een thema

  2. Benoem het probleem

  3. Geef een oplossing

  4. Noem 3 voordelen

  5. En zet aan tot actie

Hieronder de uitwerking die ik samen met Johan maakte.

Thema: 21e eeuw gaat digitaal. Het probleem:we zien door de bomen het bos niet meer. We doen al heel veel, maar niemand weet wie wat waar doet. Allemaal goede inzet, maar zonder gemeenschappelijk doel. De oplossing: leerlijn incl afvinklijst (digitaal) Voordelen: 1 overzichtelijk; 2 doorgaande lijn; 3 actueel en toegankelijk voor iedereen. Meenemen in actie: Ik deel de afvinklijsten uit en de collega's kunnen direct afvinken op de lijst van hun eigen leerjaar. Hierdoor zien ze hoe goed ze al op weg zijn en hebben ze meteen een actielijstje wat ze dit jaar nog moeten aanbieden. Bij het nabespreken kregen we enkele tips: bij 'meenemen in actie' moet je publiek in actie komen. Nu en direct. Dus niet verder uitleg geven. Let op gebruik van je werkwoorden. Werkwoord is dus voor je publiek. Zij moeten nu gaan werken; in actie komen! Valkuil: ga niet direct in PowerPoint werken en gebruik het als jouw aantekenkaartjes met jouw rode draad in. Bij een presentatie horen beelden. Hierdoor gaat het naar de andere kant van je hersenhelft. En blijft het beter hangen. Een metafoor kan hierbij helpen.

De 3e werkvorm die we kregen was: zoek een associatief, een beeld metafoor (geen cliché ) bij het probleem van jullie verhaal. Pas op dat het geen pictogram wordt. Leuk om het uit te vergroten. Onze foto was goed.(Zie afbeelding rechts) Inzetten bij probleem. Met 1 of 2 woorden erbij. Evt bij de oplossing nog een tweede foto van rechte draden

Na de lunch gingen we verder met het onderdeel "uitwerking". Functioneel inzetten van animatie in Powerpoint. Guido liet een korte animatie zien die hij gemaakt had in Powerpoint. Met de knoppen van animatie is zo veel mogelijk! Tip: Zorg dat het bewegend beeld is. Anders kan je net zo goed een blaadje uitdelen.

De 4e werkvorm was weer voor tweetallen: Zet een stapsgewijze instructie in schematische beelden en functionele toegepaste animatie effecten. Ik moest er even over nadenken, want er kwam niet direct een beeld boven. Gelukkig bij Johan wel, hij bedacht "De kringloop van het water" in beeld te brengen. We konden de site thenounproject.com gebruiken om hele simpele plaatjes vandaan te halen. (Plaatjes opslaan als *.png) We gingen aan de slag. Ongelooflijk wat er mee kan. We raakte bijna de draad kwijt. Maar na een korte koffie pauze zagen we het licht. Toen we klaar waren vertelde Guido ons dat je kan kiezen om je diavoorstelling op te nemen. Dit is een knop in PowerPoint. Dan kan je met een microfoon inspreken bij de beelden en daarna opslaan als video.

Wij gingen als 5e werkvorm met het greenscreen werken. (Net als op televisie bij het weerbericht gedaan wordt) We moeten ons werk mailen naar de IPad en doken de greenscreen studio in. Florentine en Selina waren al klaar en hielpen ons in de studio. Ik kwam naast onze PowerPoint in beeld en kon dus toelichten wat de animatie liet zien. We hadden niet veel tijd meer en na 3 pogingen stond het er goed genoeg op. Erg leuk om te zien wat er allemaal verzonnen was als animatie filmpje.

Vraag blijft steeds terugkomen, denk aan TPACK. Is animatie altijd de beste keuze. Waterkringloop was een prima opdracht . Alleen de stap van het opwarmen van het water waren we vergeten. Ter afsluiting laat Jeroen een presentatie zien over sluizen die hij zelf had gemaakt, aan de hand van de 5 stappen Op deze manier zien we nogmaals de 5 stappen voorbij komen en raakten we geïnspireerd om met de specialisatie-opdracht aan de gang te gaan. .

Specialisatie-opdracht:

Maak een presentatie met een educatief uitgangspunt. Zoals we deze ochtend hebben gedaan. Zoveel mogelijk inhoud naar vormen en werkvormen. Effecten alleen functioneel. Er moet een animatie in zitten. Zet je publiek aan tot actie Ingesproken PowerPoint op YouTube plaatsen.

Max 10 minuten

NB Tijdens de lunch kreeg ik nog een leuke tip van Ismail. Zijn school doet ieder jaar mee met de lego league ( http://firstlegoleague.nl/ )


 
 
 

Comments


RECENT POSTS:
SEARCH BY TAGS:

© 2023 by NOMAD ON THE ROAD. Proudly created with Wix.com

  • b-facebook
  • Instagram Black Round
bottom of page