top of page
Zoeken

voorbereiding Specialisatie Gaming en Coding

  • Foto van schrijver: Fleur le Noble
    Fleur le Noble
  • 6 mrt 2018
  • 3 minuten om te lezen

Woensdag 7 maart staat de laatste specialisatie dag op het programma.

Na een week vakantie, waarin ik aan mijn specialisatieopdrachten heb gewerkt, keek ik op zaterdag op Google-classroom om mezelf voor te breiden op woensdag. en dit trof ik aan.....oeps......

interview je leerlingen/studenten. Onderzoek hoe de leerlingen in jouw onderwijs games gebruiken/gamen. Dit is zowel op de (spel)computer en tablet in de privésfeer (met ouders, alleen of met vrienden) als op school. Ga het gesprek aan met verschillende leerlingen/studenten. Hoe veel spelen leerlingen? Ervaren ze het soms als moeilijk? Wat maken ze mee in een game? Welke apps/tools of programma’s gebruiken ze? Hoe reageren ze als ze moeten stoppen? Probeer zo open mogelijk met de leerlingen te praten, nodig ze uit om te vertellen wat zij meemaken. Richt je ook op op spelletjes op de telefoon. Je kunt het ook breder trekken naar (bord)spellen die zij leuk vinden om te doen. Surprise us: presenteer op een originele manier :)

Met nog 2 dagen met mijn klas voor de boeg, best weinig tijd voor deze opdracht (ligt helemaal aan mezelf hoor, de opdracht stond al langer klaar).

Hoe kan ik nou snel en makkelijk mijn kinderen ondervragen en dat 's avonds ook nog uitwerken in een presentatie?

Ik maakte op zaterdag een quiz in Prowise. Bij ons op school hebben alle kinderen vanaf groep 4 een Chromebook en we werken wel vaker met pro-connect, dus dat is maandagmiddag in een kwartiertje geregeld met mijn klas.

De antwoorden van mijn quiz ga ik verwerken in een kwartet spel. Dit is toch een klassieker onder de spelletjes. Deze tool kan je makkelijk in de klas inzetten, om kinderen de lesstof te laten verwerken, dus dat vond ik een leuke om te gebruiken.

Via Google (zoekopdracht "ontwerp je eigen kwartet") kwam ik op de site van "onderwijs maak je samen"terecht. Een bedrijf waar ik in het verleden al meerdere keren mee samen heb gewerkt rondom visievorming en 21 eeuwse vaardigheden. Zij hebben op hun site een gratis download van een kwartetspel staan, die je zelf in word helemaal kan bewerken.

Op zaterdagmiddag, na het maken van de quiz, gaf ik mijn kwartet al vorm. Ik koos kleuren en titels voor de kwarteten, dan hoef ik maandag of dinsdagavond alleen nog maar even de antwoorden van mijn klas erin te zetten en uit te printen. oja,.......en uitknippen.

We konden ons ook inlezen in 2 artikelen.

De eerste die ik las was "zo voorkomen we dat onderwijs Black Mirror wordt" geschreven door Johannes Visser.

Hij pretendeert we moeten stoppen met gepersonaliseerd onderwijs. Terwijl dat juist nu zo populair is in zowel het PO als VO. Hij zegt dat de leerkracht dan zijn tijd besteed aan meten ipv goed lesgeven. gevolg van dat vele meten is ook dat we die gegevens steeds belangrijker gaan vinden. We analyseren ons gek en worden op cijfers afgerekend. Er kwam een tegen beweging stichting Schnabbel. Zij vragen zich af of het onderwijs 'meetbaar'is of 'merkbaar . Als onderwijs 'merkbaar' is dan is er aandacht voor betrokkenheid, zelfstandigheid en verantwoordelijkheid. In 2014 wordt er door het OESO aandacht gegeven voor 'sociale en emotionele vaardigheden' Zij onderscheiden 5 persoonlijkheid dementies.

Hierna volgt dan weer een nieuwe beweging dat ze de soc emotionele ontwikkeling ook willen meten. vraag blijft (en ik citeer uit de tekst) "Toch is de vraag ook hier relevant: controleert de leerling de technologie, of controleert technologie de leerling?"

Het tweede artikel "kinderen kansloos zonder programmeren" geschreven door Chris Hall. Dit kortere artikel gaat over dat er te weinig Nederlanders zijn met kennis over programmeren. Men voerde " hour of code in" maar een uurtje is echt te weinig. Iedere maand een uur zou al beter zijn. Er is genoeg materiaal beschikbaar om op ieder niveau te leren programmeren. Door te leren programmeren leer je niet alleen hoe een computer werkt, maar ook verbetert het je creatieve en logische denkvermogen, vergroot het ruimtelijk inzicht en het brengt een groot probleemoplossend vermogen met zich mee. Vaardigheden die later nog goed van pas kunnen komen. (geciteerd uit het artikel). Veel scholen geven nog te weinig les in programmeren. Daar ligt nog een belangrijke taak........wie weet iets leuks voor mijn masterproject?

Tot slot was er nog een bonus opdracht: Maak je eigen schoolplein in Minecraft. Aangezien ik nog nooit met Minecraft heb gespeeld en ik op school druk ben met de rapporten, sla ik deze bonus opdracht even over.......


 
 
 

Comments


RECENT POSTS:
SEARCH BY TAGS:

© 2023 by NOMAD ON THE ROAD. Proudly created with Wix.com

  • b-facebook
  • Instagram Black Round
bottom of page