top of page
Zoeken

BETT

  • Foto van schrijver: Fleur le Noble
    Fleur le Noble
  • 27 jan 2018
  • 5 minuten om te lezen

Op donderdag 25 januari mocht ik mee naar Londen om daar BETT te bezoeken, dé onderwijs-technologie beurs van Europa. Dit bezoek kwam vanuit mijn werkgever en niet vanuit mijn studie, maar omdat het goed aansluit op waar ik met mijn studie mee bezig ben, besloot ik er een blog over te schrijven.

We vertrokken rond 10 uur vanaf Rotterdam Airport en, vanwege het uur tijdverschil, waren we om 10 uur in Londen. Na een kwartiertje wandelen vanaf Londen City Airport, kwamen we aan bij Excel London. Ik had van te voren een plan gemaakt waar ik naar wilde kijken. We besloten ons op te splitsen, zodat ieder zijn eigen weg kon gaan.

Prowise

De eerste stand die ik bezocht was van Prowise. Zij leveren onze schoolborden (en onze Chromebooks. Ik wil graag meer met de Chromebooks doen, dus vroeg ze daar om advies. Ik werd geholpen door een Nederlander, want het gesprek toch een stuk makkelijker maakte. De Chromebooks zijn bewust heel simpel gehouden, om ze in een leuke prijsklasse te houden. De camera die er op zit is meer geschikt om te gebruiken voor Skype gesprekken, niet om mee te filmen. Dit is jammer, want ik wil graag gaan filmen en bewerken met de kinderen, maar daar moet ik dus een andere oplossing voor bedenken. Er werd mij ook verteld dat er een nieuwe versie van Prowise aan zit te komen, de 10.0. In deze versie kunnen leerkrachten en leerlingen samenwerken in een digitale omgeving. Kinderen kunnen hun eigen presentaties maken en opslaan en dan met elkaar en de leerkracht delen. Een mooie ontwikkeling waar wij op school zeker gebruik van gaan maken. Bij mijn vorige werkgever heb ik de 'Train de trainer' cursus van Prowise (8.0) gedaan en ik zou hiervan graag de 10.0 cursus willen volgen, om mijn collega's goed te kunnen helpen. Verder vertelde deze man mij dat alle spelletjes van de 'touch table' bij de volgende update ook te spelen zijn op een Chromebook. Die van ons zijn Chromebooks flip met tablet- modus, op deze manier kun je dus met z'n 2-en of 4-en de spellen spelen.

Ultimaker

Van dit bedrijf hebben wij een 3-tal 3D printers staan. We hebben de 2+ versie. Door de onderbouw wordt er ontworpen in Doodle 3D en door de bovenbouw in Tinkercad. Die laatste werkt perfect, maar is echt nog te moeilijk voor kleuters en groep 3. Mijn collega's vertelden mij dat het WIFI kastje van Doodle 3D steeds de verbinding verbreekt. Ik vroeg bij de Ultimaker stand naar dit probleem. Ik werd eerst door een vriendelijke Engelsman geholpen, maar die kende dit probleem niet. Hij verwees mij door naar zijn Nederlandse collega. Hij herkende dit probleem wel, maar zei dat het bij Doodle ligt en niet bij Ultimaker. Hij gaf 2 tips: een update nodig vanuit Doodle en anders is het misschien een idee om wel in Doodle 3D te ontwerpen, maar dan via de PC van de leerkracht op te slaan op het SD kaartje van de printer, net zoals bij Tinkercad. Ik ga dit uitproberen en doorgeven aan mijn collega's.

Micro:bit

Ik kende de micro:bit al van de tweedaagse (zie mijn blog "tweedaagse 1") en was nieuwsgierig naar de mogelijkheden. Ik werd geholpen door een vriendelijke man, die helaas een beetje snel en onduidelijk Engels sprak. Maar hij heeft mij wel alle verschillende dozen laten zien. Ik kende alleen de "Klooi-koffer" maar er bestaan nog veel meer varianten. O.a. eentje over het weer met een thermometer erbij. Het leuke aan de micro:bit vond ik zijn eenvoud. Met zo'n klein apparaat zijn er tal van mogelijkheden. Je kan met hout, karton of papier iets bouwen en daarna het digitale element via de Micro:bit toevoegen. Het programmeren gaat simpel via een website en een USB aansluiting en zou dus gewoon via de Chromebooks moeten kunnen. Ik ga op zoek naar de Nederlandse leverancier en een offerte indienen bij het bestuur. ( https://www.kiwi-electronics.nl/micro-bit/ )

Hue camera

Ik liep langs een stand met vrolijke buigzame camera's. Het ontwerp was het eerste wat me opviel en daardoor werd ik nieuwsgierig. Zou dit de oplossing zijn voor ons camera probleem? Deze camera's hebben licht en een microfoon en zijn flexibel. Ze kunnen via de USB poort op je tablet/pc worden aangesloten. Ik sprak kort met de dame van de stand en vroeg haar naar de mogelijkheden. De software voor Chromebook kwam er snel aan volgens haar. Ik ga dit eens aan onze ICT-er laten zien. Wellicht is deze camera, of een soort gelijk product wel een goede oplossing voor ons.

(Inter) Activefloors

Voor de toekomstige nieuwbouw zijn wij op zoek naar 'active floors'. Voor hen die niet weet wat dat zijn, dat is een beamer aan je plafond die gekoppeld is aan een computer. Deze beamer projecteert een spel op de vloer, waar meerdere kinderen tegelijk mee kunnen spelen door met hun voeten 'actief' ergens op te gaan staan. Ik bezocht 2 stands die deze apparaten verkopen: Wizefloor en OMI. Bij de eerste werd ik ontzettend leuk geholpen, maar het product was volledig in het Engels. Ook de educatieve versie. Volgens de verkoper kon je de tekst makkelijk aanpassen aan je eigen taal en kon je ook makkelijk zelf lessen maken. Dat zal best, maar de werkdruk is al zo hoog, dus ik denk niet dat wij tijd hebben om lessen te vertalen of te maken. Bij Omi stond een iets minder enthousiaste verkoper, maar wel een beter product. Deze was duidelijk opgesplitst in educatie (voor ons als school) en spel (voor de buitenschoolse opvang), tevens waren de spellen in meerdere talen beschikbaar. Mooie spullen en leuke toekomstplannen, maar nog niet voor het komende half jaar. Waarschijnlijk is dit een markt die nog snel veranderd. In de gaten houden dus!

SAM labs

De laatste stand die ik bezocht, bezocht ik samen met Roald, mijn collega. Een over enthousiaste roodharige Engelsman sprak ons aan. Sam labs is een bedrijf die kinderen laat werken met coderen en elektriciteit. Met kleine blokjes en een app, kun je bv een lampje laten branden en van kleur laten veranderen. Het bedrijf werkt alleen voor het onderwijs en maakt goed gebruik van de feedback die ze van leerkrachten krijgen. Roald en ik waren allebei onder de indruk van het product, het zag er mooi en simpel uit en had tal van mogelijkheden. Het bedrijf biedt verschillende dozen aan, die zij een 'kit' noemen. Zo hebben ze een Teamkit waar je met 10 kinderen mee kan werken, een Classroomkit voor 30 kinderen, een STEAM kit en een Curius-cars kit. Echt leuk om hun website eens te bekijken. Op dit moment zijn we niet op zoek naar dit soort materiaal, maar wie weet in de toekomst wel.

Natuurlijk heb ik nog veel meer gezien en ontdekt, maar dat valt niet allemaal in 1 blog samen te vatten, daarvoor moet je echt zelf een keertje naar BETT.

We vlogen om 19.45 plaatselijke tijd weer terug naar Nederland. Een lange, maar zeer boeiende dag. Ik ben blij dat ik mee mocht.


 
 
 

Comments


RECENT POSTS:
SEARCH BY TAGS:

© 2023 by NOMAD ON THE ROAD. Proudly created with Wix.com

  • b-facebook
  • Instagram Black Round
bottom of page