specialisatiedag "Beeld & Geluid"
- Fleur le Noble
- 11 jan 2018
- 4 minuten om te lezen
We begonnen de dag met een test in proconntect met 10 vragen over het leerpad dat we ter voorbereiding hebben gevolgd. Ik had er 7 goed, Waarvan bij eentje tijdens de nabespreking bleek dat die half goed was. Dus een 7,5 aan het begin van de dag. Het werd een hele praktische dag met veel opdrachten. Lekker veel doen, zodat de stof goed beklijft. 1e opdracht: We moesten 3 voorbeelden geven van een film die geschikt zou zijn voor video montage. Wij geven voorbeelden via pro-conntect met de functie 'scherm delen' Ik zit naast Frederique er werk de hele ochtend met haar samen. Wij hadden 3 voorbeelden van instructie video's gekozen, maar dat hoefde eigenlijk niet. We bespraken met elkaar alle voorbeelden en kwamen tot de conclusie dat soms is screen cast beter is. (Dat is dat je de handelingen die je op een computer doet opneemt en met een voice-over je handelingen toe ligt. Soms is live voordoen beter dan een film, omdat dat meer effect heeft voor de kinderen. En in andere gevallen is een stop motion met animatie de beste oplossing. Vandaag gaat de dag echt over filmen en monteren. Een nog simpelere vorm is registratie, dat is alleen filmen wat er gebeurt, zonder montage. Maar vandaag gaan we wel monteren. Tijdens het bespreken komt "Time Laps" ter sprake. Dat is dat je camera iedere minuut foto maakt daarna ze als een film aan elkaar plakt. Dit kan je bijvoorbeeld gebruiken om de zonsopgang te filmen. 2e opdracht We kregen de opdracht om 3 foto's te maken waarbij emoties worden uitgebeeld. Daarbij moesten we de beeldkadrering kiezen die er bij past. Wij kozen verdrietig, blij en geschrokken. We maakten van alle emoties 5 foto's, In de 5 verschillende beeldkadreringen. Hierna kozen wij welke foto het best de emotie laat zien. Hierna bespraken elkaar foto's waardoor we de termen nog beter begrijpen. 'Verdrietig' had nog beter gekund als we nog meer hadden ingezoomd, echt alleen het oog. Onze 'blij' en 'geschrokken' waren goed gelukt, wat betreft de kadrering. Bij 'blij' hadden we zelfs 'The rule of thirds' goed toegepast, doordat we op 1/3 hadden gepositioneerd.



Een korte uitleg over sleutel beelden. Dat zijn beelden die het verhaal overeind houden. Omdat er een kentering in je verhaal zit. Dieper er op in of juist verder af. 3e opdracht In Prowise stonden een stuk of 25 afbeeldingen (schetsen). Wij moesten er 7 uitkiezen en herschrikken zodat er een eigen verhaallijn zou ontstaan met een andere wending. Dus een sleutelbeeld invoegen. Hierna bekeken we elkaars storyboarden en vulden wij de verhaallijn is. Dit klopte niet altijd met de bedoeling van de bedenkers. Dit geeft aan dat een duidelijk storyboard dus heel belangrijk is voor de juiste uitvoering van je plan. Na de lunch was het tijd voor de vierde en mijn inziens leukste opdracht. Ik vond het leuk om weer eens met iemand anders samen te werken en vroeg Saskia. 4e opdracht Film een gehaaste aankomst in 6 sec maximaal. Je kon natuurlijk langer filmen, Maar in het monteren moest je knippen tot je 6 seconden over hield. Je mocht er wel muziek onder zetten, maar geen effecten gebruiken. We werkten in Imovie. We hadden het plan om veel afwisseling te filmen en alles kort en stakato achter elkaar te plakken. Toen we gingen monteren bleek dat we 1 minuut en 20 seconden aan beeld materiaal hadden. Daar moest dus flink in geknipt worden! Het duurde even voordat we doorhadden hoe het moest en we hadden maar 45 minuten voor deze opdracht gekregen. Uiteindelijk was onze video 8 seconden en hebben we er nog snel muziek onder gezet. Als we meer tijd hadden, dan hadden we het beeld beter op het ritme van de muziek kunnen laten aansluiten. Verder kwamen we er achter dat Imovie automatisch de scènes aan elkaar plakt met een fade-out. Dit verstoord eigenlijk het gehaaste gevoel. We leerden van Sjef (mede student) hoe we zit konden veranderen in een 'harde knip'. Hierdoor werd het stakato effect vergroot. Ook nu bekeken we elkaars resultaten en bespraken we het met elkaar. 5e opdracht In de laatste opdracht moesten we de '5 shot methode' gebruiken in een instructie video voor een simpele handeling. Hiervoor moesten we het storyboard in "Comic live" maken. Daarbij moesten we foto's van de scènes maken en die in je storyboard zet . Daarbij moesten we wat de acteurs of Voice over moest zeggen en hoe de camera stand moet zijn (tilting, tracking of panning) Wij kozen voor het leren strikken van je veters. Een simpele handeling die je regelmatig doet, zonder er bij na te denken. Maar hoe verdeel je dat in logische stappen, welke woorden gebruik je dat een kleuter je begrijpt. En welke camera positie is het beste. We waren niet tevreden over ons resultaat. Dit kwam vooral door tijdgebrek. Guido gaf aan dat het geen ramp is. Het is een oefening en door er mee te spelen en er met elkaar over te praten, leer je ontzettend veel. Ik weet nu zeker dat ik deze specialisatie ga uitvoeren. Ik ga een instructie video maken voor het gebruik van de 3D printer. Ik ga morgen beginnen met mijn storyboard! Ik heb er zin In!
NB onze docent van deze dag, Guido Paap, heeft al veel instructie filmpjes opgenomen. Deze zijn te vinden op zijn Youtube kanaal: Vrijlansier
Comments