specialisatie dag 'Mediawijsheid'
- Fleur le Noble
- 22 dec 2017
- 4 minuten om te lezen

Wat verstaan we onder mediawijsheid?
De raad van cultuur heeft in 2005 een definitie opgesteld:
Het geheel van kennis, vaardigheden en mentaliteit waarmee burgers zich bewust, kritisch
en actief kunnen bewegen in een complexe, veranderlijke en fundamenteel gemedialiseerde wereld'.
De ochtend
Ter voorbereiding van deze dag volgden we thuis een leerpad over mediawijsheid.Jeroen van Kesteren testte onze opgedane kennis in een Prowise quiz. Hiervoor maakten we gebruik van Pro-connect. We analyseerden nieuwsberichten en gingen op zoek naar fake nieuws, manipulatie en Photoshop.
Ook moesten we de 10 competenties van Mediawijsheid (zie model vorige blog) verdelen over de 4 domeinen: begrip, gebruik, communicatie en strategie.
Hierna kregen we de opdracht op onze linker buurman of buurvrouw te 'Googlen' Ik zocht zoveel mogelijk informatie op over Floretine Dijksma. Ik kwam het volgende van haar tegen: Linkedinn, werkt op de Nutsschool laan van Poot. 3 borden op Pinterest: kerst, op school en bruiloft (Ze vertelde juist daarvoor dat ze binnenkort ceremonie meester is, anders had ik misschien bedacht dat ze zelf gaat trouwen). Tevens heeft ze bij ministerie gewerkt en een artikel over voedsel verspilling geschreven. Gelukkig kon mijn buurman over mij geen gekke of schokkende dingen vinden en heb ik mijn Facebook profiel goed afgeschermd voor de buitenwereld.
Hierna vertelde Guido Paap kort over zijn werk bij Cinekid
Hij legde uit dat de gevaren zijn vanuit media in 3 categorieën in te delen zijn: geweld (cyber pesten etc), politiek (fake news) en moraal (filmpjes posten ect). Het doel in onderwijs zou moeten zijn om de kinderen er mee om leren gaan, niet bang maken. Kennis geven zodat ze zelf kritisch worden. Constructief zijn, dus zelf maken, hierdoor weten ze beter wat het gevaar is. Voorbeeld: als je zelf kan Photoshoppen, herken je zelf de foto's die bewerkt zijn. Guido vertelde over Oliver Laric. Hij zoekt alle verschillende versies van een foto bij elkaar die meerdere keren bewerkt is. We bekijken met elkaar wat voorbeelden van Photoshop in de media. Ook in filmpjes kan de mond aangepast en woorden in je mond worden gelegd, met je eigen stem of met een andere stem.
Opdracht
We maakten met elkaar een nieuwsblog 5x2 tallen, dus 5 berichten. Er waren opdrachtkaarten waarin de verschillende soorten Fakenews stonden: hoax, gesponderde content, verkeerde informatie, fout, activistisch, clickbait.
Florentine en ik hadden gesponsorde content. We verzonnen een nieuwsbericht waarin mensen ziek waren geworden tijdens de proeverij van Albert Heijn. We ondersteunden dit bericht met een interview van een getroffen vrouw. We maakte gebruik van een 'Greenscreen'. De vrouw werd geïnterviewd in een winkelstraat. Ze stond voor de Jumbo supermarkt, terwijl ze dus vertelde dat ze van AH poroducten ziek was geworden.
Hierna plaatste we alle berichten op Google classroom. We moesten elkaars berichten bekijken en kijken welke vorm de anderen hadden gebruikt. Dit leverde intressante gesprekken op.

Na de lunch kwam er een gastspreker Lucas Westerbeek van stichting de frisse blik. De stichting begeleidt scholen om kinderen te leren begrijpend te kijken. Scholen leren kinderen brijpend lezen, maar de maatschappij is tegenwoordig meer beeldend dan tekstueel. (https://defrisseblik.nl/)
Zij begonnen met media wijsheid, ze wilde laten zien hoe televisie makers de wereld manipuleren. Later zijn ze ook het sociale maatschappelijk vlak gaan belichten.
Wij bekeken een aantal filmpjes, gemaakt door leerlingen, die gebruik hebben gemaakt van het lesaanbod van de frisse blik. Alle 21 eeuwse vaardigheden komen samen in het filmen en zo stellen zij ook de opdracht samen.
We bekeken 2 nieuwsberichten over de campagne start van Wilders. NOS ging meer in op de fans van Wilders die massaal op de been zijn gekomen. RTL had het over de grote hoeveelheid journalisten, vooral uit het buitenland. Andere invalshoek, zelfde locatie, 2 serieuze nieuwszenders.
Daarna bekeken we jimmy cats, een fotograaf aan het woord. Hij ging vlak na de aanslagen in Brussel et een camera de straat op. Hij stelde zich de vragen: wat leg je vast op camera. veel mensen in beeld of juist niet, positie van de camera, waar zoem je op in?
Vervolgens bekeken we een documentaire maker Frans met programma "buren". En een stukje van de documentaire "rauw", over een jongetje die alleen rauw mag eten. Het gekookte eten wordt heel mooi in beeld gebracht, filter er overheen en muziekje eronder. Het rauwe eten daarbij is het geluid heel hard van het kauwen. We vroegen ons 'onderweg' af wat er eigenlijk wordt verstaan onder een documentaire. Lucas vertelde ons de officiële betekenis: een creatieve interpretatie van de werkelijkheid.
We keken naar Boer zoekt vrouw, waarin de veearts als een hele stille man werd neergezet, terwijl hij dat in werkelijkheid niet is.Ook in dit programma wordt er door bepaalde scenes niet en andere juist wel uit te zenden eigenlijk een vertekend beeld geschetst naar de kijker.
Tot slot een filmpje van 101TV en AT5 waarin een vrouw in boerka een tas sinaasappels laat vallen. Er werd door 101tv gesuggereerd dat er niemand was om haar te helpen. Maar AT5 stond daar toevallig ook te filmen. Zij legden vast er wel mensen wilde helpen, maar er geroepen werd dat men moest doorlopen vanwege op opnames.
Na het zien en interpreteren van al dit beeld materiaal kijken wij nu al veel kritischer.
We kregen de opdracht om 1 woord in maximaal een minuut in beeld te brengen. Wij kozen er voor om het dan ook echt alleen met beeld en muziek te doen. Wij hadden het woord "rustig" . Vooral door de muziek konden we een mooie sfeer maken. We werkten in Pinnacle-pro op een IPad
We bekeken tot slot elkaars filmpje en raadden de woorden. Dit was een voorbeeld van de workshops die je kan inhuren.
We discussieerden nog over de vraag: Hoe zetten we dit in praktijk in? Als apart vak of in de verschillende vakken gebruikt?
Voor het eerst tijdens de opleiding waren we later klaar dat gepland en waren we eigenlijk nog steeds niet uitgepraat met elkaar. Tis echt een waardevolle opleiding, niet alleen vakinhoudelijk, maar ook als klankbord en netwerk.
Vandaag werkte we met beide opdrachten op een IPad. Maar ik moet voor onze school op zoek gaan naar mogelijkheden voor op onze chromebooks. Tip die ik kreeg waren "We video", "movimaker" en "youtube edditor" . Deze ga ik zeker bekijken, maar andere tips zijn welkom!
Comments