Ontdekken en maken
- Fleur le Noble
- 18 nov 2017
- 4 minuten om te lezen
De titel van de 4e lesdag is: Ontdekken en Maken met moderne media.
Ik hoop dat er dan ook LEGO WeDo aanbod komt, want dat hebben wij op school en dat wordt nog te weinig nuttig gebruikt.
Verder is het de eerste keer dat de lesdag op de Leidse Hogeschool wordt gegeven. Student 2.0 gaat met de trein en drinkt ondertussen cappuccino.
Presentatie:

Raymond legt uit waarom maken zo belangrijk is is het (basis) onderwijs. We kijken eerst naar een stukje van het klokhuis (van gisteravond). Rolf Hut is een beroemde maker in Nederland en heeft een grappig boekje geschreven "Rolf maakbare wereld". Hij maakt van alledaagse producten leuke dingen. Door dingen te maken, leren kinderen beter wat iets is. Bijvoorbeeld als je met geschiedenis hebt over een heksenwaag, bouw dan met 2 potloden een waag. Je wordt een uitvinder van maken. Door te maken, leer je van maken (je kweekt begrip). Verder sluit het aan bij STEM (of STEAM), Zie blog tweedaagse (1). Kinderen komen in een heerlijke flow en spelen dus eigenlijk. Het zelfvertrouwen van kinderen groeit enorm, als ze iets gemaakt hebben en het werkt: het overtreft hun eigen verwachtingen.
Hier zie je de poster van makersmaken.nl.
Hierop staan 50 gereedschappen waar kinderen voor hun
12e een keertje mee gewerkt 'moeten' hebben.
Je kunt deze gratis downloaden op de website.

We gaan vandaag aan de slag met ontwerpend leren, via de cirkel van Ontwerpend Leren.
We gaan werken met een 3D printer. Hiervoor is een STL bestand nodig. Deze kan worden gedownload, maar ook zelf ontwerpen in het programma 'tinkercad' of voor de onderbouw in 'Doodle 3D'. Wanneer je klaar bent met ontwerpen, moet je je ontwerp 'slicen'. Dit doe je in een ander programma. Hierna kan er geprint worden. Wanneer je meer informatie wilt, kan je het magazine 'Make' lezen.
Er zijn 3 soorten werkprocessen:
Experimenteel werkproces: direct met materiaal aan de slag, zonder instructie of plan
Ambachtelijk werkproces: start vanuit een techniek. De leerkracht doet een techniek voor en iedereen doet het na.
Ontwerp proces: schetsen en prototypen, zoals bij de cirkel van ontwerpend leren hier boven.
Wij gaan vandaag aan de slag met de 3e; het ontwerp proces.
Opdracht
We krijgen de opdracht om een telefoonhouder te ontwerpen voor het maken van stop-motion animaties in de klas. Zorg dat het ontwerp stabiel is, makkelijk in gebruik, efficiënt en snel geprint.
We starten met de individuele opdracht om drie verschillende schetsen te maken. Hierna bespreek je het met je buurman of buurvrouw. Dan ga je verder met het ontwerp van de ander. Ik werkte naast Carola en vroeg haar bij één ontwerp of die uit 2 delen bestond. Dit was niet het geval, maar bracht me wel op een idee. Ik moest een ontwerp van haar uitwerken en deelde haar ontwerp in tweeën. Na nog een ronde schetsen, kozen we samen voor het ontwerp met 2 blokjes. We keken op een IPad een instructie filmpje over Tinkercad en gingen we aan de slag.
We maakten een gedetailleerde tekening van ons ontwerp. Met een handige liniaal bepaalden we de perfecte maten, voor mijn Samsung en voor haar iPhone, voor de telefoon staand en liggend. Hierna gingen we in Tinkercad aan de slag. Raymond was in de buurt om te helpen met het centreren van het grote blok op de grondplaat. (Dat moet via de Align functie).
Toen het ontwerp af was, mochten we bij elkaar gaan kijken. Hoe leuk dat we eenzelfde opdracht tot zoveel verschillende oplossingen kwamen.
Guido en Raymond kozen (heel democratisch) één ontwerp uit om daadwerkelijk te gaan printen. En dat werd die van ons (trots!)



Technolab
Na de lunch wandelen we naar Technolab. Dit Technolab is beschikbaar voor groep 1 basisonderwijs t/m 5 vwo. Er zijn verschillende lokalen, met bijvoorbeeld thema water of planeten. Wij volgende les nieuwe media. Deze middag is opgebouwd uit 3 workshop-rondes: Solderen: maak een geëvolueerd insect met computeronderdelen 3D pennen met PLA: maak een smeltende wereld Bibberbot met een motor: maak een dier en geef m karakter door zijn manier van lopen


We knutselden in 3 rondes van 20 minuten. Het was leuk en ontspannen, maar niet echt HBO niveau. Ik voelde me een beetje terug op de PABO. Ondertussen stonde de 3D-printer ons ontwerp te printen en zijn we nog even gaan kijken.
Na afloop werd er een wedstrijd georganiseerd tussen de Bibberbotjes. Er werden er 2 op een plankje gezet. We moesten het motortje aan zetten en kijken welke Bibberbot er het langst op de plank bleef staan. Die van mij overleefde de eerste ronde, maar werd in de tweede ronde verslagen. Die van Sjef was de uiteindelijke winnaar (waar hij heel trots op was!)
Koppeling naar praktijk:
De stappen die werden bepaald voor het ontwerpen vond ik heel fijn en ga ik zeker ook toepassen in mijn praktijk-oonderwijs. Ik zou er zelfs nog een stap aan toe willen voegen, namelijk een prototype maken van LEGO of klei. Wat ik ook een leuk idee vind, is een probleem binnen de school op te lossen met de 3D printer. Of bordjes bij de presentatie maken waarbij de kinderen hun naam uitsnijden.
Ik heb mijn mede studenten verteld dat mijn klas nu net onderdelen voor de presentatie van 'Aardse extremen' hebben geprint. Onderweg naar huis bedacht ik me dat ik een vitrinekast of plank in mijn klas wil hebben, waar ik de geprinte werkstukken van het hele schooljaar wil bewaren.
Tot slot het eind resultaat van mijn 3D ontwerp:


Comments