top of page
Zoeken

Tweedaagse (2)

  • Foto van schrijver: Fleur le Noble
    Fleur le Noble
  • 12 nov 2017
  • 3 minuten om te lezen

Na een goede nacht en een heerlijk ontbijt, liepen we naar De Blanckenborg, een zaaltje van de golfclub werd omgetoverd tot leslokaal. Twee onderdelen vormden het ochtend programma: Gamification en een workshop drone.

Gamification

Dit onderdeel werd gegeven door Sem van Geffen, een specialist op dit gebied. Hij is de auteur van "Gids voor Gamification" en "Gamification in de klas". Tevens is hij docent op het MBO en mede organisator van de "Drone Cup Special". Gamefication is vrij vertaald het ombouwen van een les naar een spelletje. Dit kan digitaal, maar hoeft helemaal niet. Ook een bordspel of een kwartet valt onder gamification. Uit onderzoek blijkt dat het toevoegen van een spelelement in de klas de motivatie vergroot bij de leerlingen. Verder blijkt niet dat de resultaten omhoog gaan, maar ook niet omlaag. Belangrijk is wel dat je de verschillende spelvormen afwisselt, zodat het niet saai of eentonig wordt. Ik ga zeker de boeken van Sem lezen en kijken op welke manier ik gamefication in mijn lessen kan inzetten.

De Website van Sem is missionstart.nl . Genoeg interessante informatie te vinden daar!

Drone workshop

Het tweede deel van de ochtend stond in teken van drones. Hiervoor was Sander Welgraven gevraagd. Hij is de 19-jarige Nederlands kampioen drone vliegen. Naast zijn studie bouwkunde heeft hij zijn eigen bedrijf (Vibe Teaser), waarmee hij onder andere drone workshops organiseert. Dat laatste stond ook voor ons klaar. Zes onderdelen om de werking en mogelijkheden van drones te ontdekken.

We begonnen met een drone simulator op een laptop. Je hebt een afstandbediening in je handen en op het scherm zie je waar je naar toe vliegt. Ik vond het nog best pittig! Hierna gingen we naar het bouw onderdeel. Met stevig papier moesten bouwden we opstakels, waar een kleine drone doorheen moest kunnen vliegen. De drone was denk ik 10 bij 10 cm. We hadden een soort tunnel gebouwd. Maar helaas bleef de drone nog wel eens steken (dit lag aan onze stuurtechnieken hoor). Bij het derde onderdeel kregen we een kleine quiz over dones, de prijzen en de kampioenschappen. Hierbij werd eigenlijk getest of we wel goed naar de presentatie van Sander hadden geluisterd. De tool die hiervoor gebruikt werd, was de 'Flipquiz' Een leuke tool waar je kinderen zelfstandig hub gang kan laten gaan (dus weer een voorbeeld van gamification).

Bij het vierde onderdeel moesten we de drone van te voren programmeren op en laptop en daarna laten vliegen. Deze drone kon kleine plastic balletjes 'afvuren', waarmee we plastic bekertjes om konden schieten.

De programmeer-structuur was hetzelfde als die van 'Scratch' en die ook de dag ervoor bij het programmeren van de Micro-bit. Hierdoor lukte het ons vrij snel om de opdracht te volbrengen. Tijdens de 5e ronde hadden we een creatieve sessie met de vraag: "Hoe kunnen we drones inzetten om een maatschappelijk probleem op te lossen?". Bij ons kwamen we op het file probleem. In een brainstorm sessie verzonnen we allemaal mogelijke oplossingen. De tijd was te kort om er echt een conclusie aan te verbinden. De laatste ronde was het allerleukst: vliegen met een drone! Op de bovenverdieping was een vrij grote ruimte beschikbaar om onder leiding van Sander zelf te vliegen met een drone. Heel leuk om even lekker te mogen spelen en wat is het nog lastig zeg! Maar ik ben er van overtuigd dat kinderen dat veel sneller oppikken en dan dus snel goed in zijn.

Drone Cup

Sem en Sander werken samen in een project: Drone Cup. Hierbij gaan ze met leerlingen van groep 7&8 of leerlingen van het VO een wedstrijd aan. De kinderen moeten een drone uitbouwen en een parcours ontwerpen. Hierna is het de bedoeling dat ze zo snel mogelijk door het pracours heen vliegen. Voor meer informatie, kijk op hun website: www.futureskillz.nl/drone-cup

Lunch en terugkoppeling

We kregen na deze leuke ochtend weer een lekkere lunch aangeboden. Ondertussen dacht ik na over wat ik van deze twee daagse mee terug neem maar mijn eigen school. Ik ben erg geintresseerd in de micro-bit. En dan samen met de "klooikoffer". Voor in verhouding weinig geld, zijn er tal van mogelijkheden. Verder had ik niet bedacht dat je met een kleine drone binnen ook zoveel zou kunnen doen. Ik dacht aan de regels waarmee je allemaal te maken hebt als je buiten met een drone gaat vliegen, maar met een kleintje (die rond de 30 euro kost) zou je wel van alles binnen kunnen doen. Na de lunch kregen we een demonstratie van Sander en maakte hij met een drone een groepsfoto.

Wat een geslaagde tweedaagse!


 
 
 

Comments


RECENT POSTS:
SEARCH BY TAGS:

© 2023 by NOMAD ON THE ROAD. Proudly created with Wix.com

  • b-facebook
  • Instagram Black Round
bottom of page