Tweedaagse (1)
- Fleur le Noble
- 12 nov 2017
- 3 minuten om te lezen
Om half negen 's ochtends stond ik bij het station van Gouda. Vanuit daar gingen we met z'n allen met 1 bus onze tweedaagse beleven. Het voelt als een schoolreisje, maar dan 2.0! Wat ik niet wist, dat er nog een groep aansloot tijdens deze tweedaagse: een kenniskring van een aantal bovenschoolse ICT-coaches. Het leuke is dat ik daar een oude bekende tegen kwam;Deborah van de Laurentiusstichting. Meteen een leuk gesprek in de bus!

iXperium Arnhem
Rond half 11 arriveerden we in Arnhem, op het terrein van de PABO. Na een lekkere kop koffie begon de presentatie over het iXperium. Een uniek samenwerkingsverband tussen 3 schoolbesturen, lectoren en de PABO. Al 6 jaar lang wordt er hier intensief samengewerkt. Er zijn 2 fysieke ruimtes ingericht: iXpace en het maaklokaal. In de eerstgneoemde zijn allemaal moderne media te vinden, hier kan o.a. een film opgenomen worden met een green-screen, stopmotion gemaakt worde op een Ipad en er is zelfs een complete geluidsstudio. In het maaklokaal staan (de naam zegt het al) alle mogelijke materialen om iets mee te maken. Het is een leslokaal met hele hoge kasten, daarin zitten alle materialen netjes opgeborgen met een sticker op de voorkant. Van bierdopjes tot hout, van elektriciteitsborden tot een 3D printer. Het iXperium mag gratis gebruikt worden door de scholen van Delta en Fluvius: all=le leekrachten, directeuren, leerlingen, besturen en media-mentoren. Verder mogen alle PABO studenten gebruik maken van de ruimte en materialen lenen en meenemen naar hun stage scholen. Tijdens ons bezoek, was er een groep 8 op bezoek. De kinderen lagen op hun buik op de grond met lego een stop-motion film te maken en dat was een prachtig gezicht!

De opdracht
Wij gingen in het maaklokaal aan de slag. Om te beginnen kregen we een korte test om te kijken wat voor type we zijn: Creatief, Praktisch of Innovatief. Mensen die mij kennen, kunnen voorspellen dat ik een een praktisch type ben. Hierna moesten we groepjes maken met daarin de 3 types vertegenwoordigd. We kregen de volgende opdracht: maak een knikkerbaan met 3 elementen: een lampje, een motortje en de micro-bit.
Deze opdracht is samengesteld via de STEAM methode: Science, Technology, Engineering, Arts en Math.
Aan de muren en kasten hingen houten multiplex platen en we mochten alle materialen gebruiken die in het lokaal beschikbaar waren. We tekenden kort en simpel ons plan en gingen vrij snel aan de slag.

We verdeelden de taken en ik nam het gedeelte van de micro-bit op me. Dat is een klein computerplaatje, zoals hiernaast te zien is. Het heeft 2 knoppen (A en B) en 25 led lampjes. via een mini USB kun je de Micro-bit aansluiten op een computer om te programmeren. We hadden met z'n drieën bedacht dat we er een teller van zouden maken. Na een uitprobeer-fase en een beetje rondvragen bij mijn mede studenten, vond ik op Youtube een instructie-filmpje voor het programmeren. de Led lampjes werden cijfers, bij start op 0 en na schudden van de Micro-bit +1. We maakten de Micro-bit aan een knijper vast, waar de knikker tegen aan stootte. Hierdoor bewoog de Micro-bit en telde dus iedere keer dat de knikker er langs gaat. Ik wilde ook nog een lampje aansluiten, maar helaas was de tijd bijna om. Gelukkig hadden mijn 'collega's' de knikkerbaan van hout ondertussen af en konden we gaan afronden. Hierna was de presentatie-ronde. Eèn van ons moest bij onze knikkerbaan blijven staan en de andere twee konden bij de andere groepjes gaan kijken. Erg leuk om te zien hoe groot het verschil in aanpak en creativiteit was. Maar allemaal een werkende knikkerbaan!
Het was een ingewikkelde opdracht, te moeilijk voor mijn doelgroep. In delen zou het wel in te zetten zijn. De micro-bit werd aangeboden in een klooi-koffer en dat is iets wat ik zeker zou willen aanschaffen voor mijn school. STEAM is ook iets wat al meerdere malen op mijn eigen school voorbij is gekomen en die kant willen we zeker op. Ook gaan mijn gedachten rondom mijn Master project steeds meer vorm krijgen.
Na afloop van deze maak-middag vertrokken wij met onze bus naar Groenlo. We logeerden in een prachtig hotel en hebben lekker gegeten met elkaar. De gesprekken gaan vaak over ons vak en de verschillen tussen de diverse scholen. Maar nu was er ook eens tijd voor andere gesprekken.
תגובות