top of page
Zoeken

3e lesdag

  • Foto van schrijver: Fleur le Noble
    Fleur le Noble
  • 13 okt 2017
  • 3 minuten om te lezen

We beginnen met een korte voorbereiding op de komende tweedaagse. 1 en 2 november gaan we met elkaar op stap en daar moeten wat huishoudelijke zaken voor geregeld worden.

Daarna krijgen we de opdracht op een uitzending van 'nieuwsuur' te gaan maken. De groep werd in 3-en verdeeld en iedere groep moest 2 items maken. Mijn groepje moest de negatieve leraar interviewen en de positieve ouder. Alle filmpjes moesten via Airdrop doorsturen naar Raymond. Hij heeft alles aan elkaar geplakt en de uitzending gemaakt. Een leuk resultaat en deze format kan je zeker ook met je klas toepassen (om privacy redenen wordt de video niet hier gedeeld, media wijs van ons hé).

Hierna keken we een stukje van "Back to the future". Daar was de toekomst 2015. Dus voor ons 2 jaar geleden. We bekeken de gadgets die in de film voorkwamen. De schoenen die vanzelf vast gaan, de hoverboards die boven de grond zweven en 3D bioscoop. Eigenlijk is alleen die laatste echt van de grond gekomen. We bekeken de zelf rijdende auto en verzonnen beroepen die zouden verdwijnen als iedereen in een zelf rijdende auto zou rijden. En ook nieuwe beroepen die er dan ontstaan. Een leuke en interessante discussie.

Raymond neemt ons mee in de wereld van de 21 eeuwse vaardigheden. Hij vergelijk het oude en het nieuwe model. Jammer dat rekenen en taal niet meer in het nieuwe model staan. Dat blijft natuurlijk de basis. 21 eeuwse vaardigheden is geen apart vak, maar moet verweven zijn is alle vakken en in het strategisch beleidsplan. Probeer de vaardigheden echt los te bekijken en niet als container begrip te gebruiken.

Hoe ga je nou in de praktijk aan de slag. Kennisnet verdeeld het in 4 stappen: instructie, verwerking, toepassing en toetsing. De toepassing zit vaak in de extra opdrachten of hij komt helemaal niet aan bod. Terwijl kinderen eigenlijk van de toepassingsfase het meeste leren.

We bekeken een filmpje van Don Zuiderman over Bloom taxonomie, waarin dit nog eens extra wordt uitgelegd.

We bekeken elkaars meegenomen lessen. Ik keek samen met Sjef naar zijn Davinci les en hij met mij naar mijn Blink les. We keken Kritisch in hoeverre de 21 eeuwse vaardigheden in de lessen voorkomen. In beide gevallen is dit in de verwerking zeker wel het geval. Maar er moet eerst een stuk kennis overdracht plaats vinden wat de leerlingen als 'saai' ervaren. We verzonnen andere mogelijkheden. Een ervan zou een leerpad zijn die de kinderen zelfstandig kunnen doornemen voordat de les begint. (zoals wij die van Raymond hebben gekregen in Spons) . Een tweede mogelijkheid is dat je de instructie lessen door kinderen laat voorbereiden en geven. De derde mogelijkheid is het gewoon zelf doen. Het mag ook best wel eens saaier zijn........

Sugata Mitra Yong Zhao Rayn and Deci

We eindigden de presentatie met beroemde wetenschappers aan het woord:

Sugata Mitra: een Indiaanse hoogleraar die uitgaat van "the absence of the teather". Kinderen leren van nature uit zichzelf en als je als leerkracht een leeromgeving inricht, gaan kinderen vanzelf leren. Wij zagen dit bevestigd door een filmpje waarbij Sugata Mitra computers in een drukke winkelstraat plaatste en mensen (vooral kinderen) daar zonder instructie mee aan de slag gingen.

Hierna zagen we Yong Zhao, hij legt uit dat we de creativiteit, de passie en de nieuwsgierigheid allemaal wegduwen en van de kinderen eenheidsworst maken. Hij is een groot voorstander van gebruik maken van meervoudige initligentei. Alleen dan haal je het beste uit kinderen en kunnen ze op hun eigen wijze hun talent ontplooien. Hij schreef er een boek over: world class learners.

Tot slot hadden we het over Ryan en Deci (zie mijn blog over de 2e lesdag) . Zij bestudeerde de intrinsieke motivatie. Om die te verhogen heb je 3 elementen nodig:

  • autonomie, zelf (mede) bepalen wat je gaat leren

  • gevoel van competentie , het gevoel dat ik het kan

  • relatie dus sociale verbondenheid en veiligheid binnen de groep

Zij schreven hier meerdere boeken over intrinsieke motivatie

We eindigend de dag met een wandeling door het bos. We kregen de opdracht om met elkaar in gesprek te gaan over ons master project. Mogelijke onderwerpen, raakvlakken en uitdagingen. Een fijne manier om de dag af te sluiten.


 
 
 

Kommentarer


RECENT POSTS:
SEARCH BY TAGS:

© 2023 by NOMAD ON THE ROAD. Proudly created with Wix.com

  • b-facebook
  • Instagram Black Round
bottom of page