TPACK lessen
- Fleur le Noble
- 13 okt 2017
- 3 minuten om te lezen

Zoals te lezen in mijn vorige blog, maken we aan de hand van de TPACK game twee lessen, eentje voor cognitieve vakken en eentje voor W.O.
les 1:
De kaartjes die ik getrokken heb zijn: Nederlands-Evaluatie-Stripverhaal
Als tip stond erbij om " storyboard that" te gebruiken.
Dit heb ik even opgezocht en een YouTube filmpje bekeken hoe het werkt. Super makkelijk en grappig. Wel in het Engels, maar ik denk dat de kinderen er wel uitkomen, zeker wanneer ze in 2-tallen werken.
Ik heb laatst aan groep 5 geleerd wat een voorzetsel is. Ik zou ze nu de opdracht kunnen geven om m.b.v.
"storyboard that" uit te leggen wat een voorzetsel is. Ik heb het heel ouderwets aan de hand van het vogelkooitje aangeleerd, maar ze kunnen natuurlijk een ander dier of mens en een andere plek uitkiezen. In het tekstwolkje kunnen ze aangeven welk voorzetsel hier wordt uitgebeeld. Ik denk dat de kinderen het heel leuk vinden en niet snel meer vergeten wat een voorzetsel is. Maar het kost ze wel veel tijd.
Ik ga nog opzoek naar andere apps of sites waarmee de kinderen een stripverhaal kunnen maken. Evt Nederlands talig en makkelijk te printen. Ik realiseer me dat we over een week een breekweek hebben voor taal. Ik ga in die week de kinderen de doelen van de afgelopen 2 blokken laten verwerken in een digitale strip.
Ik heb inmiddels zelf een strip gemaakt waarin ik de opdracht uitleg. De site heeft een functie waarin je plaatje voor plaatje als een diashow op het digibord kan laten zien. Ook kan je de strip op een A4tje printen. Ik ga de opdracht op maandag ochtend klassikaal bespreken en daarna deel de ik de strip uit. De resultaten van de kinderen zal ik ook printen en in een map op school bewaren. Uiteraard mogen ze ook een exemplaar mee naar huis nemen. Het gratis account is maar 2 weken te gebruiken)
Evaluatie:
Deze opdracht heb ik afgelopen dinsdag aan mijn groep uitgelegd. Ze vonden het geweldig. Een jongen zei :"Juf, dit is echt het aller leukste wat ik ooit op school heb gedaan!" Achteraf gezien had ik de onderwijs inhoudelijke kant van de kinderen beter moeten voor bereiden. BV door in een 2 gesprek op tijd aan elkaar de taal-doelen te laten herhalen. Nu waren ze erg met de vorm bezig, en soms te weinig met de inhoud. Leerpuntje voor de juf! Niet iedere leerling heeft de strip binnen 2 taallessen af kunnen krijgen. Maar iedereen was erg trots op het resultaat.
Les 2
De kaartjes die ik getrokken heb zijn: Geschiedenis-oriëntatie-podcast.
Als top stond "soundcloud" bij.
Ik denk dat je in de oriëntatiefase lastig zelf een podcast kan maken.Tenzij je het proces van orienteren vastlegt tijdens de podcast. Je zou wel kunnen zoeken naar een podcast om informatie te verwerven. Daar ga ik eens naar zoeken.Is een podcast een handige bron voor kinderen om te raadplegen? Ik kom op een site ' De leukste podcasts waar je waar je wat van kan leren' . Daar zie ik dat kennisnet podcast heeft. Hierin interviewen ze mensen uit het onderwijs over actieve ICT onderwerpen. Ga ik zeker een keertje naar luisteren. Ik weet van het bestaan van podcast, maar heb me er nog nooit in verdiept.
Evaluatie
Ik heb nagevraagd binnen mijn studentengroep of iemand ervaring heeft met podcasts voor basisonderwijs. 1 persoon weet van cassette bandjes van vroeger, wie weet is dit nu als podcast terug te vinden, zij laat het mij weten. Veder vertelt een ander over Engelstalige podcast van de BBC. Zelf podcast maken is natuurlijk ook altijd nog een optie. En die zal ik zeker als onderdeel van mijn Master Project gaan uitwerken.


Commentaires