top of page
Zoeken

2e lesdag

  • Foto van schrijver: Fleur le Noble
    Fleur le Noble
  • 13 okt 2017
  • 3 minuten om te lezen

Koos licht nog extra info over TPACK toe. Hij vertelt dat de je didactiek, technologie en lesinhoud ook in combinaties van 2 van de 3 modellen kan toepassen. Soms weet je van te voren niet welke vakinhoud er aan bod gaat komen, omdat de kinderen onderweg zelf de leerroute bepalen.

Houdt rekening met de omgevingsfactoren: schoolpopulatie, ruimte, middelen en natuurlijk zeker ook je collega's. Je krijgt niet in 1x al je collega's mee. Dit heeft tijd nodig, zal een paar keer fout gaan, frustratie opleveren, maar na een tijd zal het beter gaat.

Hierna herhalen we het "vier in balans+ model". Leiderschap is er later aan toegevoegd, vandaar de plus. Je moet de directie kunnen overtuigen, waarom we de verandering doorvoeren. Hierbij wisselden we ervaringen uit tussen de studenten. Ik ervaar dit als zeer waardevol. Soms herkenbaar en soms ook totaal niet. maar altijd interessant.

Opdracht 1:Bespreek de ingevulde vragenlijst

Ik sprak met Ilse en Koos over de vragenlijst. Een belangrijk punt is tijd. Er is wel ICT-tijd, maar dat zit vooral in problemen oplossen. We willen graag tijd om onderwijs visie en beleid te schrijven. Ilse wil graag een dag uit geroosterd worden, maar haar directie vraagt dan wat ze dan de hele dag zal gaan doen. Koos zegt dat het misschien een mooi onderwerp is voor haar masterproject: "Hoe vul je een ICT dag in met onderwijs visie en beleid?"

Hierna spraken we weer met de hele groep over de uitslagen.

Opdracht 2: Bekijk de filmpjes

Iedereen was erg indruk van het filmpje van bewegingsonderwijs. Dit geeft zo duidelijk aan dat rol van de leerkracht veranderd naar begeleider en de rol van de kinderen veranderd dat ze zelf hun doelen bepalen en op hun eigen niveau doorlopen. ICT is hier dus zeker niet een vervanger van de leerkracht, maar een verdieping van je onderwijs. TPACK is hierin terug te zien. De leerkracht is zelf goed op de hoogte van de lesinhoud en van de technische mogelijkheden. Hij past zijn didactiek per leerling aan. Hij geeft een stukje regie uit handen. Dit vergroot het zelfvertrouwen van de leerlingen. Ik ben wel nieuwsgierig naar de start van de les. Gaat de leerkracht eerst in gesprek met de groep?

We spraken ook nog even over een kennisclips. Daar gaat heel veel tijd in zitten, maar na 2 a 3 jaar zou je op nieuw moeten beginnen. Ik denk dat zeker op basisschool niveau genoeg filmpjes te vinden zijn op klokhuis etc. Kinderen kunnen eigenlijk al heel veel zelf vinden en zelf kiezen welk filmpje voor hen werkt. Wellicht kan de leerkracht van te voren een aantal filmpjes zelf klaarzetten en de kinderen kunnen daaruit kiezen.

Opdracht 3: TPACK the game

Begin op http://training.learnon.nl/tpackgame/. Daar zijn 3 soorten kaartjes: content, didactiek, technologie. Voeg de drie elementen samen tot een leuke les. Het gaat helemaal willekeurig, dus het zou kunnen dat het echt onmogelijk is. Wissel dan 1 kaartje om, zodat het wel passend is.

We moesten dit in 2 tallen doen. Deze opdracht is ook heel leuk om een keertje tijdens een team vergadering te doen.

De opdracht nu is om er eentje in de praktijk uit te werken (zie volgend blog) .

Koos noemde " het motivatie model van Ryan en Daisy" Zij zeggen: niet ieder kind is voor elk vakgebied intrensiek geinteresseerd. Zij geven tips hoe je de motivatie van kinderen te vergroten. Interessant, daar wil ik meer van weten. We komen hier later nog op terug.


 
 
 

Comments


RECENT POSTS:
SEARCH BY TAGS:

© 2023 by NOMAD ON THE ROAD. Proudly created with Wix.com

  • b-facebook
  • Instagram Black Round
bottom of page